
plukgeluk
recepten en meer
Siroop van den, spar en lariks

Recept: Siroop met Bosaroma 🌲
Een siroop die je meteen terugbrengt naar wandelingen in geurende naaldbossen. Perfect voor thee, desserts, limonade, of gewoon een vleugje natuur in je dag. Bovendien zit deze siroop bomvol vitamine C, omdat we hem niet koken!
Limonade van zevenblad

Feestelijke limonade met tuin- & appelsmaak.
Pluk een groot handvol jonge scheuten & blad. Was deze en snij ze fijn. Mix deze met ongeveer 3,5 dl waterr tot het lijkt op kerverlsoep. Giet deze in ee beugelfles, vul bij met ongefilterd appelsap. Zet op een warme plek in huis. Laat nu een kleine week fermenteren. Open dagelijks de fles om lucht toe te voegen en lucht te laten ontsnappen. Je limonade is klaar wanneer hij feestlijk begint te schuimen. Je kan hem halverwege ook zeven. Dat is een persoonlijke keuze. Bij koud weer voeg ik er een lepeltje suiker aan toe om de fermentatie wat extra te voeden.
Ivan Chaï

Ivan Chai is een traditionele Russische thee gemaakt van de bladeren (en een paar bloemetjes) van wilgenroosje (Chamerion angustifolium). Het proces van drogen en fermenteren geeft de bladeren een zachte, bloemige smaak met een vleugje honing. Perfect alternatief voor zwarte of groene thee!
Past da in Pesto?

Het woord pesto komt van het Italiaanse werkwoord "pestare", wat betekent "stampen" of "pletten". Dit verwijst naar de traditionele bereidingswijze van pesto, waarbij de ingrediënten met een vijzel en stamper worden fijngestampt tot een smeuïge pasta.
Wat ik allemaal durf verwerken in pesto: Netels, zevenblad, wikketoppen, duizendblad, madeliefjes, bereklauw, weegbree, klaver, zuring, vogelmuur, daslook, look zonder look, hondsdraf, paardebloemblad, en jonge lariks.
Kaas vind ik niet nodig, wat edelgistvlokken kunnen extra smaak geven.
Als pitjes rooster ik zonnebloempitjes maar durf te freestylen en de oosterse tour op de gaan met sesampitjes, zowel witte als zwarte.
Aan tafel raden we dan welke pluksels er in de pesto zitten. Mijn zoon is een echt fijnproever en weet de meeste pluksels juist te kruiden.
klassieker van de wildpluk, brandnetelsoep

Een klassieker waar je eindeloos mee kan variëren.
Ga je op trektocht, neem een paar uien mee en zout. De basis voor een heerlijk verkwikkend soepje.
Je kan ze mixen maar dat hoeft niet.
En neen, ik laat mijn netels niet meekoken. Ik gooi ze in de hete soep en zet gelijk mijn vuur uit. Afwerken en pimpen kan met vogelmuur, madeliefjes, zevenblad, en veel veel meer... benieuwd naar jouw favo combi.
gebak met netel en hazelnoot

Een basisrecept voor een vegan cake.
250 gr meel
80 gr zonnebloemolie
150 gr rietsuiker
250 ml soyamelk (of andere plantaardige melk)
Bakpoeder (ik gebruik wijnsteenbakpoeder)
Snuif zout (in deze versie grof zout)
Dit is een heel eenvoudige cake,
Ideaal wanneer je geen uren hebt om te bakken,
De topping maakt hem helemaal klaar.
De berenklauw en hondsdraf, in combinatie met de
Pure chocolade zorgen voor een unieke bitterzoete smaak
In dit recept was de deeg verrijkt met
Een handvol fijngesneden brandnetels
Klein handje geroosterde hazelnoten
Een handvol roggemeel
Snuif koekkruiden
Brandnetelzaad past er ook perfect in!
Afgewerkt met topping van
Pure chocolade,
Grof zout,
Bereklauwzaad (gedroogd)
Hondsdraf
Hazelnoot
En wat dacht je van de hazelaarkatjes gedoopt in chocolade als origiele topping?
40 minuten in oven van 180°